21. elokuuta 2006

Lentelyä Lontoon tapahtumien jälkeen

Nopea kirjoittelutahti jatkuu kaikkien suureksi yllätykseksi. Kun tuli taas matkusteltua Ameriikan sisäisillä lennoilla, ajattelin jakaa kokemuksia. Nähtävästi serkku ennätti ensin kertomaan omista kokemuksistaan. No, en käyttänyt halpalentoyhtiöitä ja lentelin suuren haavoittuvan Amerikan sisällä.

Matka oli vanha tuttu eli Albuquerque - Houston - Birmingham. Koska olin poikkeuksellisesti varannut lennot lähtemään järkevään aikaan (eli ei aamulla puoli seitsemältä), sain vähän nukuttuakin. Viime aikaisen trendin mukaisesti nukuin kuitenkin melkein pommiin. Onneksi kello oli herättämässä hyvissä ajoin, joten puolitoista tuntia myöhemmin tapahtunut "...tana, nyt myöhästyin!"-herääminen tapahtui juuri sopivaan aikaan.

Olin jo edellisenä päivänä puhellut Satyan kanssa noista Lontoon tapahtumien tuomista muutoksista lentoliikenteeseen tai siis siitä mitä lehdet ja muu media oli asiasta sanonut. Olin varannut lentokenttätoimintaan, kuten lentoyhtiö toivoi sisäisille lennoille, 1.5 - 2 tuntia ja jotenkin kuvittelin, että lähtöselvitys- sekä turvatarkastusjonot ulottuisivat pienen Sunportin ulkopuolelle. Olin hyvin yllättänyt saapuessani paikalle.

Joko suurin osa normaalista matkaajista on sitten luopunut lentämisestä tai sitten, kuten kyllä tähän maahan hyvin sopisi, mediassa on asiaa vähän paisuteltu. Lähtöselvitykseen ei ollut ollenkaan jonoa : neljästä selvityslaitteesta vain kaksi oli käytössä, kun tulin paikalle. Sama homma näytti myös olleen muilla lentoyhtiöillä, joten en ollut sattumalta valinnut parasta vaihtoehtoa. Odotukset turvatarkastusjonotusennätyksestä olivat korkealla, koska täytyihän jossain ne tiukentuneet määräykset näkyä. No, petyin suuresti. Edes turvatarkastukseen ei ollut jonoa, vaan jopa oikaisin muiden matkustajien tapaan suurimman osan suunnitellusta "jonotussokkelosta" (tiedätte kai mitä tarkoitan, siis sitä nyörein muodostettu jonotusputki, joka kiertelee suurilla lentokentillä ison hallin läpi, no tulipahan sitten vielä huonompi selitys).

Onneksi pääsin sentään ekaa kertaa kokeilemaan "uutta" turvatarkastusporttia. En tiedä kuinka pitkään ovat olleet isoilla kentillä käytössä, mutta Albuquerqueen ovat nuo automaattiportit tulleet tämän oman USA:n vierailun kuluessa. Portti on käytännössä pikkukoppi, johon mennään seisomaan, annetaan vähän ilmavirran kutitella ja odotetaan, että päästään pois. En oikeasti tiedä mitä se tekee (joku terveydelle vaarallinen masiina kuitenkin) ja koska kuljen sen jälkeen vielä metallinpaljastimen läpi, en oikein ymmärrä edes sen funktiota. Ehkä niillä yritetään pelotella mahdollisesti hermoherkkiä pommittajia. Joku viisaampi voi kertoa.

Kaikella tällä epäselvällä tekstillä yritin siis sanoa : en ole koskaan päässyt ABQ:n kentällä näin nopeasti lähtöporteille!

Ainoastaan tuolla lentokenttäalueella näkyi hieman tiukennettua valvontaa, sillä TSA:n henkilökuntaa oli tarkastelemassa koneeseen menevien ihmisten käsimatkatavaroita. Tätä ei ole aiemmin tapahtunut eli jos en olisi lukenut tiukentuneesta kontrollista, olisin sen siis jostain voinut nähdäkin. Katsotaan lauantaina onko homma erilaista tuonne toiseen suuntaan. Epäilen.

Lentomatkustaminen ei tunnu siis mielestäni muuttuneen viimeaikaisten tapahtumien johdosta.

Ei kommentteja: