27. tammikuuta 2007

Universal Flapper

Menee taas valivali-osastoon kirjoittelut, mutta kynnys ylittyi. Ne, jotka haluavat elää siinä uskossa, että Ameriikassa on kaikki paremmin, voivatkin sitten lopettaa lukemisen tähän ja odottaa seuravaa kirjoitusta. Jäljelle jääneistä niiden, joiden mielestä vessa-asioista ei saa puhua julkisesti, kannattaa myös välttää katseen harhailua tästä alemmas.

En muista Suomessa ollessani kertaakaan tilannetta, jolloin vessanpönttö olisi kotona jäänyt jumiin. Olen toki nähnyt yleisissä vessoissa aika kauheata jälkeä, ilmeisesti tukkeutumisen seurauksena, mutta kotona ei ole kertaakaan ollut mitään ongelmia. Ainoa pönttöön liittyvä ongelma on ollut itse säiliön rikkoutuminen, mutta silloinkin siihen tarvittiin hieman tohelointia käyttäjän suunnalta. Tämän takia olenkin joutunut täällä USA:ssa käymään tehokurssin siitä kuinka tukkeutumia avataan tai itse asiassa ennen sitä tietenkin : mitä tehdä kun hätä ja pönttö ei vedä.

Rehellisyyden nimissä pönttö ei ole mennyt täysin tukkoon kertaakaan vaan vain siten, ettei se vedä kunnolla. Ei se paljon ilahduta kuitenkaan siinä tilanteessa, kun on käynyt aamutoimella ja huuhtaisun jälkeen nesteen pinta pöntössä vain nousee ja nousee, nesteen väri ei muutu keltaisesta mihinkään ja siellä lilluu sitä kiinteämpääkin tavaraa. Joka kerta pinnan nousu on onneksi pysähtynyt itsekseen juuri reunalle tai sitten olen itse puuttunut peliin.

Tätä on tapahtunut tänne saapumisen jälkeen neljä kertaa kotona Santa Fessä ja kerran hotellissa Birminghamissa. Aika hyvä saldo noin yhdeksälle kuukaudelle, kun reilussa neljännesvuosisadassa niin ei ollut käynyt kertaakaan Suomessa. Karhupumpulla (sitten kun semmoisen kävi ostamassa) ja päättäväisyydellä (pakko se on saada auki, ei sitä naapuriinkaan kehtaa mennä asioille) olen saanut asiat hoidettua.

Nyt pönttö sitten osoitti uuden tavan kieltäytyä toimimasta. Alkuaskeleet taisivat tapahtua jo reilu viikko sitten, mutta en vain tajunnut sitä silloin vielä. Silloin nimittäin huomasin, ettei huuhteluvipu palautunut enää normaalisti yläasentoon vaan jäi siihen puoliväliin nousua. Tämän huomasin vain siitä, että veden valuminen pönttöön ei loppunut. Hiukan avittamalla vipua tämäkin korjaantui. Olisi varmaan pitänyt siinä vaiheessa vähän katsoa sinne vesisäiliön sisälle, mutta laiska kun olen, en niin tehnyt. Eipä olisi eilen sitten yllättynyt, kun taas jälleen aamulla vipua painaessa, kuului ihan pieni naps ja huuhteluvipu jäi alas!

Osasin nohevana miehenä päätellä mitä oli tapahtunut ja rupesinkin heti nostelemaan säiliön kantta pois. Käsi säiliöön ja pohjassa oleva läppä ylös, että tavarat huuhtoutuisivat poies. Pöntöstäni oli siis juuri hajonnut se ainoa näkyvä liikkuva osa. Huokaus. Tuosta eteenpäin pönttö toimikin sitten manuaalisesti.

Tänään, kun olin sitten hieman pirteämpi, kävin ostoksilla Wal-Martissa. Ostoslistassa luki "pönttöjuttu" ja tiesin kyllä mille hyllyriville suunnistaa. Siinä pumppujen yläpuolella olikin iso liuta erilaisia fläppereitä. En ostanut sitä halvinta (pelkkä läppä) enkä sitä kalleinta, jonka asentamiseen olisi pitänyt hajoittaa koko pönttöjärjestelmä osiin vaan kirkkaan keltaisen universal flapperin (takuu viisi vuotta ja hinta $3.54). Ainakin suoritettujen testien perusteella tuntuu toimivan ihan hyvin.
Nyt kun päästiin vauhtiin niin voisin valittaa myös kuvien kera täkäläisistä suihkuista ja hanoista. Miksi hemmetin älypää on ollut vastuussa suihkustandardeista täällä päin? Miten kukaan järkevä ihminen valitsee suoraan seinään pultatun suihkun (katso kuva, niin tiedät mitä tarkoitan), kun vaihtoehtona olisi semmoinen käteen otettava malli? Ainakin tämmöinen täysikasvuinen ihminen on hieman hankaluuksissa tuon kanssa, kun ovat vielä laittaneet aika matalalle.
Ja kun soppaan vielä lisätään se, että se hana on saman suunnittelijan kädestä lähtenyt viritelmä! Olkaa vain onnellisia siellä Suomessa, kun voitte hanasta valita sekä sen minkä lämpöistä vettä sieltä tulee että kuinka suurella paineella sitä sieltä tulee. Täällä kun tuosta suihkusta saa vain valittua minkälämpöistä se on, vettä tulee aina samalla nopeudella. Kun ottaa huomioon sen, että se "kuuma" kohta on viimeinen valitsimessa (ei se hanakaan kyllä ole, kiinni -> kylmä -> lämmin -> kuuma, kts. kuvaa), niin ensin joudutaan odottamaan hetkinen ennen kuin sitä lämmintä vettä edes tulee, kun ensin sieltä halutaan lykätä ulos sitä kylmää. No, tuon on jo nykyään oppinut, eikä siellä kylmässä vedessä joudu seisoskelemaan, jos ei halua.
Jätetään pidempi sanainen valitus seuraavista mieleentulleista valituskohteista sikseen : ikkunat, kokolattiamatot ja hellan levyt.

Pitäisiköhän tähän loppuun laittaa jotain positiivista? Kai se olisi ihan hyvä... äääh... noh... tota... bensa on halpaa ja appelsiinimehua saa kaupasta yli kolmen litran tonkissa.

Yritän kirjoitella ensi kerralla vastavuoroisesti positiivisista asioista tai en ainakaan valita näin runsaasti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nää otsikot on ihan loistavia :D
Olen ollut blogipimennossa jonkun aikaa kun selaimeni kadotti bookmarksit. Nyt ollaan taas ajan tasalla!
-Salla-

Petri kirjoitti...

No, mun blogin kohdalla pimennosta ei ole hirmuisesti haittaa. Ei tämä kovin usein kuitenkaan päivity eikä silloinkaan kovin kummoista asiaa ole.