23. marraskuuta 2006

Archanan keittiössä, osa 1 : Dosat ja maapähkinächutney

Suurin motivaation syy seurata tätä blogia on suurimmalle osalle teistä todennäköisesti ollut se, että jo aikaa sitten (tarkalleen ottaen taisi olla elokuussa) tulin kehuskelleeksi kasvisruokaa. Tämä aiheutti valtaisan kommenttiryöpyn ja mielentilani epäilemisen. Silloin sanoin ohimennen, että ehkä blogissa jossain vaiheessa tullaan näkemään joitain noita intialaisia kasvisruokareseptejä.

Toiveisiinne on nyt viimein vastattu.

Pyysin Archanaa avustamaan tässä operaatiossa, koska meikäläistä ei ole ruuanlaitossa uskominen. Tästä syystä en viitsinyt hirveästi koskea Archanan lähettämiin ohjeisiinkaan, vaan ne ovat nyt sitten englanniksi. Ohjeet ovat kuitenkin sen verran selkeät etten usko teille ruuanlaittotaitoisille niiden tuottavan mitään ongelmia.

Se mikä voi teettää hieman ongelmia, jos ei ole intialaisia ruokia aiemmin laittanut, on muutamien mausteiden ja ainesosien nimet. Näissä kahdessa ohjeessa ei kovin montaa hankalaa kohtaa ole, mutta siitä huolimatta itselleni pari tuotti hieman hankaluuksia. Ongelma ei ehkä ole kovin suuri, jos käy suosiolla jossain etnisessä ruokakaupassa myyjältä kysäisemässä tai jos on joskus tehnyt vähän enempi hommia keittiössä kuin minä ja näin ollen tietää asioista hieman enemmän.

Tässä osassa Archana kertoo kuinka dosa ja maapähkinächutney tehdään.

Dosa on etelä-intialainen ohukainen, jota syödään yleensä aamiaisena tai välipalana. Näiden kanssa voi toki valmistaa muutakin kuin chutneya. Jos esimerkiksi haluaa lihaisamman vaihtoehdon, voi dosan syödä myös esimerkiksi chicken curryyn dipaten.

Tässä ja chutneyn ohjeessa tarvitaan "Urad dal" nimistä ainesosaa : käännöksen (telugu -> englanti) takia meinasi Archanaltakin lipsahtaa väärin. Vaikka tämä kulkikin englannin kielessä nimellä "black gram" on kyseessä nyt kuitenkin "white gram" eli "white lentil" eli suomeksi uskoakseni valkoinen linssi.

DOSA

Ingredients Required :
  • Rice - 3 cups
  • Urad dal - 1 cup
  • Cooked Rice - 1 cup
  • Salt - 1 tsp
Preparation Of Dosa mixture
  • Soak rice (3 small cups) and Urad dal for about 8 hours.
  • Grind the above soaked rice, Urad dal adding with one cup of cooked rice and little bit of water (till the mixture is smooth).
  • Take this grind mixture to a bowl, add salt and mix well and keep it aside for few hours (its good if you leave it a over night and make dosas in the morning).
Preparation of Dosa
  • Heat the flat pan.
  • Spread the Dosa mixture in round shape on the pan and add bit of oil around the dosa. Wait till it cooks and turns to lite brown, now turn it to other side and cook it for some time.
  • Dosas are ready you can have it with Peanut Chutney and/or Sambhar.

Täytyy kyllä myöntää, etten maapähkinächutneyssa kovinkaan paljoa tuota maapähkinää maistanut vaan enemmän taisivat muut mausteet (todennäköisesti nuo chilit) tuoda tähän chutneyyn makua. Chutneyn voi vallan mainiosti syödä myös riisin tai vastaavan kera, jos dosia ei halua tehdä.

Ohjeissa mainitaan tuo aiemmin selitetty "urad dal" ja sitten "tamarind juice" : sanakirjani mukaan "tamarind" olisi suomeksikin ihan tamarindi. Eli tuo ainesosa on ihan vain tuon kasvin hedelmistä (herneistä) puristettua mehua. Löytynee toivottavasti sieltä etnisestä ruokakaupasta.

GROUNDNUT/PEANUT CHUTNEY

Ingredients Required
  • 1 cup of peanuts
  • 5 dry red chillies
  • 1 small onion and one garlic clove
  • 2 teaspoons of tamarind juice
  • 1/2 tsp of salt
  • For tadka - 1 tsp each of cumin, mustard seeds, urad dal and curry leaves
Preparation of Chutney
  • In an iron skillet, roast peanuts till brown, let them cool down, and remove the skins. You can also do this in a microwave oven. Take peanuts in a microwave safe dish, uncovered, cook them for 2 to 4 minutes (till they are brown) - keep an eye on the peanuts and on time, because they turn from brown to black charcoal like things very fast.
  • Take dry red chillies, onion and garlic in the same skillet, roast them in 1 teaspoon of oil
  • After the above are cool enough, put them in a blender or food processor, add the tamarind juice, salt and half cup of water. Grind them into fine paste.
  • Remove and take out the paste into a vessel.
  • Do tadka (toast tadka ingredients in half teaspoon of oil in a vessel), add them to the chutney. This is always the final seasoning thing we do.
  • Chutney is ready.

Dippaa dosan palanen chutneyyn ja nauti!
"Oikea" tapa syödä on tietenkin käsin, mutta ei aseiden käyttökään ole kiellettyä.

Jos kysyttävää ohjeista tai muusta, niin blogia kommentoiden muutkin näkevät kysymyksen ja meilaten vain minä näen sen (vaikeammissa kysymyksissä joudun konsultoimaan Archanaa).

Reseptejä tulee vielä ainakin yhden kerran esiintymään blogissa, koska en halua jättää esittelemättä sambhar-nimistä ruokalajia. Samassa yhteydessä kertoilen muutaman linkin Archanan käyttämiin nettisivuihin, jos joku vaikka innostui intialaisesta kokkailusta enemmänkin.

Ei kommentteja: